Nieuw onderwerp beginnen

Instructie open vraag

Bij kennisvragen in de vorm van een open vraag kan je ervoor kiezen dat de deelnemer zijn eigen antwoord beoordeeld op basis van een modelantwoord. Dit passen wij in meerdere e-learnings en blended learnings toe. Voor de deelnemers blijkt echter de standaardinstructie niet voldoende aangezien. Er staat namelijk na het invullen van de open vraag onder het modelantwoord 'Het antwoord moet nog beoordeeld worden'. Zie bijlage.


Veel deelnemers lopen hierop vast omdat ze niet begrijpen wat hiermee bedoeld wordt. Een deelnemer kan namelijk denken dat de begeleider hier wellicht een rol speelt terwijl de deelnemer toch zelf en score moet geven. Hierdoor ontstaan situaties dat de e-learning halverwege wordt gestopt door de deelnemer omdat niet duidelijk is dat ze een open vraag nog moeten beoordelen.


We hebben daarom voor nu in alle open vragen de volgende toelichting opgenomen:


"Let op: bij deze vraag moet je je eigen uitwerking beoordelen aan de hand van een modeluitwerking. Maak eerst de eigen uitwerking, tik dan op Controleer zodat je de modeluitwerking ziet en meer informatie kunt opvragen. Beoordeel dan je eigen uitwerking. Daarna kun je verder met de volgende vraag."  


Het zou een goede toevoeging zijn om de instructie bij dit soort vragen te verduidelijken.


Hi Frank, 


Klopt het dat dit om een activiteit van het type 'les' gaat? In de instellingen staat de optie 'Deelnemers beoordelen open vragen zelf' standaard uit. Dit betekent dat de begeleider de open vragen wel moet beoordelen. Aan het screenshot te zien lijkt dat ook het geval te zijn. Als de deelnemer zelf moet beoordelen, zie je na het klikken op 'Controleer' namelijk direct de mogelijkheid om een score in te voeren:

De instelling 'Deelnemers beoordelen open vragen zelf' is op dit moment helaas niet aanpasbaar nadat het template is gepubliceerd, maar dat staat al wel op onze lijst om te ontwikkelen. Onze ontwikkelaars zijn momenteel ook bezig om meer instellingen aan te kunnen passen in gepubliceerde templates en wellicht is dit er ook eentje die meegenomen gaat worden, zie ook de release preview van Rik.


Hi Gerthilde,


De open vraag staat in een activiteit van het type 'les'. We hebben hierbij gekozen voor de optie dat de deelnemers zelf de open vragen moeten beoordelen. Echter, voor de deelnemers is dit niet voldoende duidelijk. Ze kunnen namelijk de vraag gewoon overslaan zonder te beoordelen. Ze lopen op een gegeven moment vast in de e-learning omdat een vraag niet is afgerond. De deelnemer kan de optie 'beoordeel' namelijk ook opvatten als zijnde dat de begeleider hier actie moet ondernemen terwijl dat niet het geval is. 


Vandaar het verzoek om de instructies bij open vragen te verduidelijken zodat de deelnemer weet dat hij of zij zelf de vraag moet beoordelen.

Hi Frank, 


Dankjewel voor je feedback! Ik neem het mee om te bespreken met het team.

Inloggen of registreren om een reactie te posten